Pomoč in nasveti

Naši zapisi Kako optimizirati slike za splet?

Optimizacija slike pred vnosom na spletno stran je ključnega pomena. Potrebno se je poglobiti v naše cilje in izbrati najbolj optimalno kombinacijo s katero bomo prišli do cilja, ki smo si ga zadali.

 


Če postavljate spletno stran, ki bo namenjena eni izmed dejavnosti, ki slonijo na vrhunski kvaliteti slik je potrebno to vzeti v obzir. (primeri: portfolio za fotografe, oblikovalce itd…) Tukaj imamo prostora za kompromise kar se tiče optimizacije slik veliko manj kot pri drugih spletnih straneh. Na srečo pa je pri vseh ostalih spletnih straneh tega prostora veliko več. Spletne trgovine in predstavitvene spletne strani morajo seveda biti grafično dovršene in uporabnikovemu očesu prijazne. Vendar pa lahko z minimalnim zmanjšanjem kvalitete slik dosežemo bistveno bolj hitro in odzivno spletno stran. Bistveno je najti najbolj optimalno mejo med za nas še sprejemljivo kvaliteto slik in njihovo velikostjo. Da si delo olajšamo, si na veliko bolj enostaven način slike pripravimo in optimiziramo že pred vnosom na spletno stran. Slike naj bodo v JPG ali PNG formatu. S programerjom se pogovorimo in odločimo katere slike so primerne za spletno stran in jih shranimo v posebno mapo na samem računalniku. Na spletu lahko najdemo vrsto različnih, tako plačljivih kot brezplačnih programov s katerimi si lahko pomagamo pri optimizaciji slik.


Predlagamo vam, da si izberete brezplačni program FastStone Photo Resizer.

Namestite si ga lahko na tej povezavi – https://www.faststone.org/FSResizerDetail.htm

Uporaba programa je enostavna.


V začetnem meniju na levi strani poiščemo in označimo slike, ki jih imamo namen pomanjšati. Na sredini si lahko za lažjo orientacijo izberemo mrežni pogled. Ko imamo izbrane vse slike jih dodamo v desni meni s klikom na gumb Add.

Sedaj se nam v desnem meniju (Input list) pokažejo slike, ki smo jih izbrali. Tu ji več ni treba označevati. Vsa dejanja, ki jih bomo v naslednjih korakih naredili se bodo nanašala na vse slike, ki so bile dodane v ta meni.


Spodaj izberemo želeni format v katerem želimo imeti nove (optimizirane) slike. – Output format


Izberemo destinacijo in mapo kamor želimo, da se slike shranijo.


V nastavitvah – Settings (desno od Output format) izberemo kvaliteto slik, katero želimo dobiti pri pretvorbi.
Tukaj nam ne preostane drugega, kot da večkrat poizkusimo, tako da najdemo najbolj optimalno razmerje med velikostjo slik in njihovo kvaliteto.


V Advanced options imamo možnost slike velikih dimenzij pomanjšati. Vzemimo kot primer sliko, ki je velika sedaj 2400x1200px. Vemo, da jo bomo za potrebe spletne strani potrebovali vsaj še enkrat manjšo, tako da izberemo možnost resize in izberemo 50% pomanjšavo (izberemo Percentage možnost pomanjšave). Tako bo slika, ki bo nastala velika 1200x600px.


Pozorni moramo biti, če imamo izbranih veliko slik različnih dimenzij. V takem primeru slike pomanjšujemo posamezno (samo slike iste dimenzije v enem koraku).


Ostane nam samo še zaključek. Pritisnemo gumb Convert. V mapi, ki smo jo izbrali kot destinacijo za novo nastale slike preverimo ali so slike želene kvalitete in po možnosti ponovimo postopek.